header banner
Default

Koin Bülteni: SEC Başkanı Kripto Paralarla İlgili Bütçe Taleplerine Katılıyor: XRP Kararı Hakkında Ne Dedi?


ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, Senato karşısındaki bütçe talebinde kripto paralar hakkında açıklamalarda bulundu. 

Başkan Gary Gensler 19 Temmuz tarihinde ABD Senatosu Ödenek Komitesi huzurundaki konuşmasında, kurumun yeni personeller ve teknolojik ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için 2023 yılı bütçesine 493 milyon dolarlık ek ödenek tahsis edilmesini talep etti.

Gensler’in talebi, büyüyen kripto para piyasasının yanı sıra birçok piyasada yatırımcı korumasını sağlayabilmek adına SEC’nin genişletilmesi gerektiği savunmasına dayandırıldı. Bu noktada kripto para piyasasının özellikle üzerinde durarak şu ifadeleri kullandı:

Yatırımcıların zorluklar içerisinde kazandıkları varlıklarını son derece spekülatif bir varlık sınıfında riske attıkları, uyumsuzluklarla dolu kripto para piyasalarının vahşi batısını gördük.

Gensler kripto para piyasası hakkında yorumlarını sürdürürken piyasa 15 ile 20 bin arasında token bulunduğunu ve bunların büyük bir kısmının menkul kıymet statüsü taşıdığını dile getirdi. Ayrıca bu bağlamda, sektörün ikinci bir önemli regülatörü olan ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) denetleme yetkisi bulunmadığını dile getiren Gensler, Bitcoin (BTC) ve bazı tokenların menkul kıymet olmadığını da sözlerine ekledi.

Bu doğrultuda talep edilen ödeneklerin ise 109 milyon dolarının ek personel ihtiyacının karşılanması için 393 milyon dolarlık kısmının ise çeşitli teknoloji ve siber güvenlik ihtiyaçları için kullanılacağı belirtildi.

FTX iflasa giderken SEC neredeydi?

VIDEO:

Öte yandan istenilen yaklaşık yarım milyar dolarlık ödenek talebinin yanı sıra SEC’nin geçmiş başarısızlıkları da masaya yatırıldı. Senatör Jhon Kennedy Gensler’e, geçtiğimiz sene iflas eden kripto para borsası FTX hakkında eylem alma konusunda neden bu kadar yavaş davrandıklarını şu ifadelerle sordu:

Rushmore Dağı’nı satın almak dışında her şeyi yapan şu adamın (eski FTX CEO’su Sam Bankman-Fried) parayı nereden bulduğunu merak etmediniz mi? Bu sırada SEC neredeydi?

Gensler ise bu soruyu şirket merkezinin Bahamalar’da olduğu için aksiyona geçmenin zaman aldığını belirterek cevapladı.

Kısmi XRP zaferi Gensler’in peşinde

VIDEO:

Gensler’in sınavı komite çıkışında da devam etti. Başkan komite çıkışında basın mensuplarının geçtiğimiz hafta Ripple (XRP)-SEC davasında alınan kararlara yönelik soruları ile karşılaştı.

Bu doğrultuda kararın temyize götürülüp götürülmeyeceği konusunda herhangi bir yorumda bulunmayan Gensler, bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını anlamak için kullanılan Howey testinin genel olarak kurumsal yatırımcılara yapılan satışlarla ilgili olduğunu ancak daha az olsa da bireysel satışlarla da ilişiğinin bulunduğunu ve bu kapsamda kararı incelemeye devam ettiklerini bildirdi.

Davada verilen kararın SEC’nin kripto para sektörünü denetleme yaklaşımını engellemeye yönelik bir hamle olarak yorumlandığı belirtilince Gensler, bu konuda herhangi bir yorum yapmayacağını söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sources


Article information

Author: Kenneth Smith

Last Updated: 1698470041

Views: 947

Rating: 4.4 / 5 (39 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kenneth Smith

Birthday: 1930-01-01

Address: 375 Reyes Oval, Port Adrianamouth, NE 53059

Phone: +3596079472207993

Job: Web Designer

Hobby: Beer Brewing, Hiking, Photography, Painting, Photography, Video Editing, Origami

Introduction: My name is Kenneth Smith, I am a artistic, lively, strong-willed, resolved, exquisite, venturesome, striking person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.