header banner
Default

Waarom je vanaf 2026 geen problemen meer zult hebben met je nieuwe Toyota - AutoReview nl


Na Tesla en Hyundai experimenteert ook Toyota met gigacasting. Het klinkt slim en simpel: in plaats van tientallen kleine, afzonderlijke onderdelen te produceren die je vervolgens aan elkaar moet lassen, spuugt de enorme machine ze uit als één complete constructie. Dat is sneller en goedkoper en daardoor gaat de prijs van de auto omlaag, maar er is ook een groot nadeel voor de consument. 

Het is niet Toyota, maar Tesla dat begon met gigacasting. De Amerikanen hebben een enorme Giga Press, die het productieproces vereenvoudigt en versnelt. 70 losse onderdelen worden vervangen door drie grote. De kostenbesparing bedraagt ongeveer 30 procent. Om nog maar de zwijgen van de tijdsbesparing. Geen wonder dat andere autofabrikanten met meer dan gemiddelde belangstelling bij Tesla afkijken. Eerder deed Hyundai dit al, nu slaat ook Toyota aan het experimenteren.

Tip

Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?

Met Private Lease stap je al vanaf €279,- p/m in de iconische Fiat 500 Hybrid.

Gigacasting voordelen

VIDEO: Waarom de C-HR het buitenbeentje van Toyota is
Autovisie

Bij een workshop in Japan presenteerde Toyota zijn nieuwe gigacasting-technologie, waarmee uit slechts drie onderdelen in korte tijd een complete carrosserie kan worden gemaakt. In plaats van de afzonderlijke onderdelen aan elkaar te lassen, spuugt een een spuitgietpers de plaatdelen in gigantische persen als één compleet geheel uit.

Vind je deze berichten leuk? Onze gratis nieuwsbrief staat er vol mee!

Dankzij deze techniek wordt auto's bouwen goedkoper en gaat het productieproces sneller.  De montagetijd van de carrosserie wordt volgens Toyota verkort van 20 naar 10 uur. Ook de klant profiteert, want door de kortere productietijd kan de prijs van de auto omlaag.


Gigacasting nadelen

VIDEO: Waarom Toyota de naam Auris niet meer accepteerde | Sjoerd Weetjes 343
Autovisie

Maar er kleeft ook een groot nadeel aan gigacasting. Stel dat je van achteren wordt aangereden, of je rijdt zelf per ongeluk iets te enthousiast achteruit. Als dat nu gebeurt, wordt het afzonderlijke onderdeel vervangen en hoeft een reparatie niet veel tijd en geld te kosten. Maar bij een auto die volgens het gigacasting-principe is gebouwd, moet meteen het complete achterste deel van de auto worden vervangen. Dat kan zo duur worden dat de auto feitelijk kan worden afgeschreven.

Al in 2026 komen de eerste elektrische modellen van Toyota met de nieuwe productietechniek op de markt.

Sources


Article information

Author: Yvette White

Last Updated: 1699229642

Views: 1257

Rating: 3.5 / 5 (62 voted)

Reviews: 99% of readers found this page helpful

Author information

Name: Yvette White

Birthday: 1964-11-04

Address: 0625 Becker Loop Apt. 190, Danielbury, WI 01267

Phone: +4610886243331813

Job: Mechanic

Hobby: Rock Climbing, Hiking, Woodworking, Aquarium Keeping, Badminton, Pottery, Beer Brewing

Introduction: My name is Yvette White, I am a Determined, Precious, strong-willed, valuable, accomplished, radiant, dazzling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.