header banner
Default

How to buy a private lease for a toch auto? - Mobility - GoT


Table of Contents

Vraag

VIDEO: Occasion private lease | ZORG OF ZAKGELD?
ANWB

Beste Tweakers,

Hebben jullie dit ook weleens? Soms rijd ik op de snelweg en rijd er ineens een hele mooie auto voorbij waardoor ik gelijk zoiets heb: Die auto wil ik ook rijden! Vervolgens struin ik heel internet af om alles over de auto te weten te komen. Van filmpjes kijken op YouTube en TikTok tot aan prijzen vergelijken bij verschillende dealers. Vaak is uiteindelijk helaas toch de conclusie dat het niet haalbaar is helaas. Maar alleen al de bezigheid om te zoeken naar een nieuwe auto vind ik eigenlijk stiekem al heel erg leuk.

In sommige gevallen kijk ik ook naar private lease. Met aantrekkelijke prijzen wordt je gelokt om een mooie nieuwe (misschien elektrische) auto te kunnen rijden. Echter is de auto niet van jou en lever je hem na 3,4 of 5 jaar weer in voor een andere. Ik zie zelf wel een aantal voordelen aan private lease, maar ook veel nadelen. Zo denk ik dat het rijden van een tweedehands auto nog steeds de goedkoopste optie is, maar vind ik het wel leuk om een nieuwe auto te rijden. Zo zit ik ook steeds meer aan een elektrische auto te denken om kosten te besparen en om de laatste snufjes uit te proberen.

Hoe denken jullie hier over? Vinden jullie private lease een optie of totaal niet? Ik ben erg benieuwd naar jullie meningen en opinies over private lease (en stiekem ook een beetje naar elektrisch rijden). En ook heel erg benieuwd naar jullie zoektocht bij het uitzoeken van een nieuwe auto of misschien dus toch het afsluiten van een private leasecontract.

Enquête
Om antwoord te krijgen op mijn verschillende vragen en de verschillende meningen te zien, leek het mij interessant om deze verschillen met elkaar te vergelijken. Daarom heb ik 2 enquêtes opgesteld om dit met elkaar te kunnen vergelijken. Alle gegevens uit de enquête wil ik na een bepaalde periode vergelijken in SPSS om te kijken of hier dingen opvallen. Een klein onderzoekje.

De eerst enquête ben ik benieuwd naar ieder zijn mening over private lease met de eventuele voor en nadelen. Daarnaast ook wat er momenteel nog het meest wordt gedaan en waarom wel of niet elektrisch rijden. Deze is in te vullen via deze link: https://forms.gle/U5JCqYMNaAmufAQG8

De tweede enquête ben ik benieuwd naar de 'reis' die jullie afleggen wanneer er een nieuwe auto wordt gekocht. Misschien gebruikt u hele andere dingen om onderzoek te doen naar een nieuwe auto, dan dat ik doe. Daarom was ik benieuwd naar welke manier het meest wordt gebruikt en daarnaast wat iedereen belangrijk vind bij het kiezen uit verschillende dealers. Deze is in te vullen via de volgende link: https://forms.gle/RfcP7Xr9hfx5oEMT8

Daarnaast denk ik dat in dit topic een mooie discussie zou kunnen starten over elektrisch rijden en waarom private lease/ waarom kiezen voor een koopauto.

Deze enquête is met toestemming van de crew geplaatst.

[Voor 3% gewijzigd door Orion84 op 26-10-2023 13:44]

Alle reacties

VIDEO: Private lease - Doen of niet doen? Het is in een aantal gevallen gunstiger dan je denkt MAAR LET OP!
eenrijkerleven

Kosten besparen is geen goede reden om de nieuwste auto te leasen ipv tweedehands auto. Ik ken geen enkele leasebak waarvan je zegt wow die wil ik ook die minder dan 100 euro per maand kost.

Dus, het is een emotioneel dingetje, en dat mag ook.
Hoeveel kan je per maand missen om aan deze emotie tegemoet te komen?

Qua enquête, daar is specifiek topic voor.

Zie ook Een enquête, onderzoek of schoolopdracht? Lees eerst dit!

Edit, dit topic is puur reclame, het is zijn afstudeeronderzoek. Prima, maar je hebt je enquête reeds gepost.

(Af)studeeronderzoeken en -enquetes - post ze hier.

[Voor 28% gewijzigd door 99ruud99 op 26-10-2023 09:50]


Ik heb me er nooit in verdiep. Maar ik heb zelf het gevoel dat private lease duur is. Elke maand tik je een aardig bedrag af en de auto is nooit van jou. Tuurlijk, vaak zit alles in die prijs en heb je om de 3, 4 of 5 jaar weer een leuke nieuwe auto. Maar volgens mij is een leuke 2de hands kopen goedkoper.
Beslis zelf of het voor jou dit bedrag waard is. Zelf koop ik elke keer weer een leuke 2de hands auto, en in mijn situatie is dat ruim voldoende.
Persoonlijk geef ik dan ook niet zoveel om auto's. Als we weer eens nieuwe kopen moet die wel aan wat eisen voldoen, een beetje leuk uitzien enz enz. Maar voor mij is het een middel wat me van A naar B brengt, meer niet. Ik zou nooit een lening aangaan voor een auto. Maar dat is mijn insteek.

https://www.strava.com/athletes/ralfv


Het is meer dat ik ook ben gaan kijken naar nieuwe auto's. Als ik de afschrijving van de auto meenemen en onderhoud, las ik via een artikel van de ANWB dat je in sommige gevallen goedkoper uit kan zijn. Ook omdat ik nog wat geld zou moeten lenen. Ik vind het lastig om een maandbedrag te noemen, aangezien ik het liefst zo laag mogelijk wil houden natuurlijk haha. Zit zelf ongeveer rond de €500-700 te kijken.


Mijn partner rijdt nu al jaren in private lease constructie sinds haar eerste auto om de simpele reden, het is goedkoper dan nieuw te kopen, bouwt jaren bij verzekering op, rijdt nieuwe auto, geen omkijken naar standaard "onderhoudskosten", geen MRB, verzekering, afschrijving etc., alles is inclusief.
Als je je eerste 2dehands auto koopt, dan moet je wel het bedrag zo op tafel leggen en nu verspreid je dat. Daarnaast kost een auto makkelijk € 100-€ 200 per maand alleen al om op de weg te mogen zijn (MRB/verzekering/etc.), dan komt de afschrijving en onderhoud erbij. Wat ga je dan over 5 jaar doen en wat is je auto nog waard, ook 2dehands. Plus alles wat er nog "extra" bijkomt bij 2dehands auto, begin maar bij banden, remmen, onderdelen etc. Of je treft het of niet.
Met private lease na 5 jaar lever je de sleutel in en rij je weer een nieuwe auto. Hoeft geen bedrag op tafel te leggen dus prima oplossing, al is het wat duurder maar je rijdt altijd in een goede auto.
Ook is een nieuwe auto vaak weer veiliger qua botsingen en zuiniger waardoor je dat weer eruit haalt.

I hit the CTRL key, but I'm still not in control!


Ik heb sinds 2020 Private Lease. Heb toen gerekend wat m'n toenmalige auto mij gekost heeft per maand en dat was nagenoeg precies hetzelfde als PL. Met het verschil dat ik nu een nieuwe auto rijd en geen zorgen heb.


Daan_ridder schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 09:49:
Het is meer dat ik ook ben gaan kijken naar nieuwe auto's. Als ik de afschrijving van de auto meenemen en onderhoud, las ik via een artikel van de ANWB dat je in sommige gevallen goedkoper uit kan zijn. Ook omdat ik nog wat geld zou moeten lenen. Ik vind het lastig om een maandbedrag te noemen, aangezien ik het liefst zo laag mogelijk wil houden natuurlijk haha. Zit zelf ongeveer rond de €500-700 te kijken.

als je geld moet lenen om een auto te kopen is de €500-700 range misschien wat te hoog toch?

20600 Wp, Atlantic Explorer V3, 3x Daikin airco, Opel Ampera-E, Nissan Leaf, Gasloos sinds 2018


Modbreak:Voordat iedereen over elkaar heen valt: Deze enquete is met toestemming van de crew geplaatst.

Xbox Live ID:Notna8310


Ik heb een private lease auto en vind het heel fijn. Geen gedoe, voor een vast bedrag een mooie auto. Ik weet waar ik aan toe ben.

Ik kan ook niks met iemand die mij gaat voorrekenen dat het goedkoper kan. Dat is niet mijn belangrijkste afweging namelijk. Dat een auto "niet van mij is" boeit me ook totaal niet. Ik word niet blijer van een oudere auto die van mezelf is dan een nieuwe die ik per maand "huur".

Oops! Google Chrome could not find www.rijks%20museum.nl


Het kernprobleem is dat half Nederland denkt dat een 'gekochte' auto eigenlijk geen geld meer kost. Daardoor denken heel veel mensen 'poeh hee 400 euro per maand, wat een geld', terwijl ze eigenlijk helemaal niet door hebben hoeveel de huidige occasion feitelijk kost als je alle kosten per maand zou uitrekenen.

De realiteit is: auto's zijn kneiterduur. Een stilstaande auto kost al snel zo'n 100-150 euro per maand aan wegenbelasting en verzekering. Vervolgens is het zeker niet verkeerd om 100 euro per maand te reserveren voor onderhoud, en als je 100 euro reserveert voor afschrijving reken je jezelf helemaal niet rijk.

Bij elkaar zit je dan toch al op zo'n 300-350 euro per maand. En het 'gekke' is, voor niet heel veel meer dan dat, zijn er private lease auto's beschikbaar.
Na aftrek van de subsidie kan je bijvoorbeeld een elektrische MG4 privateleasen voor zo'n 290 euro per maand. Die vervolgens per gereden kilometer goedkoper is dan een brandstofbak, omdat elektriciteit goedkoper is. Ook een BYD Atto 3 of een Kia Niro zijn voor 300-400 euro te privateleasen.
Ik ben er van overtuigd dat er wel degelijk dergelijke 'deals' zijn waarbij Jan Modaal netto goedkoper uit kan zijn met private lease, dan dat men in de 15-jaar oude benzine C-segmenter blijft rondrijden. Zaak is dan wel dat het qua voorwaarden aansluit bij je verbruik (aantal kilometers bijvoorbeeld).

In de iets duurdere categorie: vergeet de rentederving niet als je anders een occasion van 20k had gekocht, da's tegenwoordig ook alweer 60 euro per maand.
Ander ding, vooral voor jongeren, is dat een verzekering echt onbetaalbaar is als je beginnend bestuurder bent. Er zijn postcodes waar je zelfs op een oud koekblik met 60pk >200 euro per maand aan een verzekering kwijt bent. Omdat private lease inclusief een soort collectieve verzekering is, kan dat ook voor die doelgroep wel eens aantrekkelijk zijn bij specifieke aanbieders die niet naar schadevrije jaren kijken.

Het is wel altijd een zaak van zoeken denk ik. Het op de snelweg rijden en denken 'wow die auto wil ik ook' en dan een private lease tarief tegenkomenv an 900 euro per maand ofzoiets, dáár snap ik dan weer niks van, dat mensen dat doen :P


Ja misschien wel. Maar als ik kijk naar een elektrische auto, zijn de prijzen al snel wat hoger. Daarom ben ik ook wel bereid om iets meer te betalen.


Na pech gehad te hebben met mijn 2e eigen auto ga ik nu over op private lease. Alleen al voor mijn gemoedstoestand ben ik bereid om meer te betalen, maar als ik het allemaal uitreken valt het verschil qua kosten wel mee.


het addertje onder het gras bij private lease is het aantal kilometers in het contract. als je daar flink overheen komt kan het al snel erg duur worden


Richh schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 10:20:
Het kernprobleem is dat half Nederland denkt dat een 'gekochte' auto eigenlijk geen geld meer kost. Daardoor denken heel veel mensen 'poeh hee 400 euro per maand, wat een geld', terwijl ze eigenlijk helemaal niet door hebben hoeveel de huidige occasion feitelijk kost als je alle kosten per maand zou uitrekenen.

De realiteit is: auto's zijn kneiterduur. Een stilstaande auto kost al snel zo'n 100-150 euro per maand aan wegenbelasting en verzekering. Vervolgens is het zeker niet verkeerd om 100 euro per maand te reserveren voor onderhoud, en als je 100 euro reserveert voor afschrijving reken je jezelf helemaal niet rijk.

Bij elkaar zit je dan toch al op zo'n 300-350 euro per maand. En het 'gekke' is, voor niet heel veel meer dan dat, zijn er private lease auto's beschikbaar.
Na aftrek van de subsidie kan je bijvoorbeeld een elektrische MG4 privateleasen voor zo'n 290 euro per maand. Die vervolgens per gereden kilometer goedkoper is dan een brandstofbak, omdat elektriciteit goedkoper is. Ook een BYD Atto 3 of een Kia Niro zijn voor 300-400 euro te privateleasen.
Ik ben er van overtuigd dat er wel degelijk dergelijke 'deals' zijn waarbij Jan Modaal netto goedkoper uit kan zijn met private lease, dan dat men in de 15-jaar oude benzine C-segmenter blijft rondrijden. Zaak is dan wel dat het qua voorwaarden aansluit bij je verbruik (aantal kilometers bijvoorbeeld).

In de iets duurdere categorie: vergeet de rentederving niet als je anders een occasion van 20k had gekocht, da's tegenwoordig ook alweer 60 euro per maand.
Ander ding, vooral voor jongeren, is dat een verzekering echt onbetaalbaar is als je beginnend bestuurder bent. Er zijn postcodes waar je zelfs op een oud koekblik met 60pk >200 euro per maand aan een verzekering kwijt bent. Omdat private lease inclusief een soort collectieve verzekering is, kan dat ook voor die doelgroep wel eens aantrekkelijk zijn bij specifieke aanbieders die niet naar schadevrije jaren kijken.

Het is wel altijd een zaak van zoeken denk ik. Het op de snelweg rijden en denken 'wow die auto wil ik ook' en dan een private lease tarief tegenkomenv an 900 euro per maand ofzoiets, dáár snap ik dan weer niks van, dat mensen dat doen :P

Mee eens, er zijn enkele situaties waar leasen beter is.
Vooral voor jonge mensen die weinig en graag iets nieuws rijden is het een goede optie.
Je moet dan geen verhuisplannen hebben.

Vooral met EV's als de MG4 zou ik het leasen. De afschrijving van dit soort auto's kennen we nog niet goed genoeg. We weten ook niet hoe de kwaliteit is na 4-5 jaar.


Zit trouwens wel een fout in de enquête. Staat dat netto modaal inkomen per maand 3086 euro is. Dit moet bruto zijn.


P_de_B schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 10:03:
Ik heb een private lease auto en vind het heel fijn. Geen gedoe, voor een vast bedrag een mooie auto. Ik weet waar ik aan toe ben.

Ik kan ook niks met iemand die mij gaat voorrekenen dat het goedkoper kan. Dat is niet mijn belangrijkste afweging namelijk. Dat een auto "niet van mij is" boeit me ook totaal niet. Ik word niet blijer van een oudere auto die van mezelf is dan een nieuwe die ik per maand "huur".

Niet alles hoeft ook goedkoopste te zijn.
Zo koop ik soms ook wel een mooie trui die gewoon duurder is dan wat je bij de H&M. Daar vallen mensen ook niet over.


@Daan_ridder Waarom ik vooral geen private lease wil, is vanwege een hond en kinderen. Hoe je het ook went of keert zorgen deze voor een bepaalde mate van schade/gebruikssporen. Ik vind de voorwaarden hierover vanuit de aanbieders niet altijd duidelijk en je kan na de 4 a 5 jaar echt voor een verrassing komen te staan als je de auto inlevert.

Daarnaast hebben we nu te maken met hogere rente standen, dit zie je ook terug in de lease-prijzen. Zeker voor de grotere auto's zijn de prijzen echt hoog aan het worden, denk aan C/D klasse wagens.

[Voor 3% gewijzigd door Falcon op 26-10-2023 11:02]

"We never grow up. We just learn how to act in public"


Voor mij zijn auto's (voertuigen überhaupt) gewoon pure emotie. Rij nu een Volvo XC90 V8, wegenbelasting is 200 euro per maand, rijdt 1 op 5, maar een van de meest fantastische auto's die ik ooit gehad heb. Motoren idem, koop elk jaar een (gloed)nieuwe bij de dealer, rij er een paar duizend kilometer mee en ruil hem weer in voor iets nieuws.

Wordt al benauwd bij de gedachte om in een 13-in-een-dozijn private lease gebakje te moeten rijden, op een stoel met stoffen bekleding, plastic fantastic interieur en motorblokje dat zich kapot moet werken om een keer iemand in te kunnen halen.

Maar goed, private lease kan ook een geruststellende gedachte zijn, je weet wat je maandelijks kwijt bent en als je verder niets geeft om auto's en het alleen als middel ziet om van a naar b te komen, waarom niet.


Als je 500-700 per maand kunt betalen voor private lease kun je ook een paar maanden sparen en een hele mooie occasion kopen. Als je meerdan 5000 km per jaar wil rijden dan is private lease al heel snel niet meer interessant.

Wat je je ook af moet vragen is of je echt een nieuwe auto nodig hebt. Ik rijd zelf in een oudere luxewagen en dat rijdt heerlijk, als ik dan kijk naar nieuwere auto's is het enige voordeel dat je adaptive cruis control en lane assist kunt gebruiken (want meer dan dat mag in het grootste deel van Europa toch niet), en dat er met een beetje geluk een infotainmentsysteem inzit met Android Auto en Carplay al ingebouwd. Maar dat laatste is ook lang niet altijd het geval, veel nieuwe auto's hebben dat ook niet en dan zit je met ingebouwde navigatie te klooien.

Als je dan kijkt wat er voor rond de 10-15.000 te krijgen is aan luxewagens nieuwer dan 2010 met minder dan 200.000 km op de teller dan heb ik mijn keuze snel gemaakt; die auto's gaan met gemak nog 10-15 jaar mee en in die tijd heb je weer gespaard voor de nieuwe generatie. Bijkomend voordeel is dat een krasje meer of minder ook niet erg is.

Auto leasen is echt iets dat je alleen moet doen als je persé een splinternieuwe auto wil rijden die je zelf niet kunt betalen.


Falcon schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 10:58:
@Daan_ridder Waarom ik vooral geen private lease wil, is vanwege een hond en kinderen. Hoe je het ook went of keert zorgen deze voor een bepaalde mate van schade/gebruikssporen. Ik vind de voorwaarden hierover vanuit de aanbieders niet altijd duidelijk en je kan na de 4 a 5 jaar echt voor een verrassing komen te staan als je de auto inlevert.

Daarnaast hebben we nu te maken met hogere rente standen, dit zie je ook terug in de lease-prijzen. Zeker voor de grotere auto's zijn de prijzen echt hoog aan het worden, denk aan C/D klasse wagens.

Heb je hier zelf ook ervaring mee gehad? Ik merk zelf ook dat voor een beetje grotere auto, je al snel veel meer gaat betalen. Al helemaal bij een elektrische auto.


ouweklimgeit schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 10:59:
Voor mij zijn auto's (voertuigen überhaupt) gewoon pure emotie. Rij nu een Volvo XC90 V8, wegenbelasting is 200 euro per maand, rijdt 1 op 5, maar een van de meest fantastische auto's die ik ooit gehad heb. Motoren idem, koop elk jaar een (gloed)nieuwe bij de dealer, rij er een paar duizend kilometer mee en ruil hem weer in voor iets nieuws.

Wordt al benauwd bij de gedachte om in een 13-in-een-dozijn private lease gebakje te moeten rijden, op een stoel met stoffen bekleding, plastic fantastic interieur en motorblokje dat zich kapot moet werken om een keer iemand in te kunnen halen.

Maar goed, private lease kan ook een geruststellende gedachte zijn, je weet wat je maandelijks kwijt bent en als je verder niets geeft om auto's en het alleen als middel ziet om van a naar b te komen, waarom niet.

Ik snap u zeker. Voor mij is het ook deels zo. Alleen nu zag ik ook iets voorbij komen waarbij je nog extra opties, natuurlijk tegen betaling, kan toevoegen. Bijvoorbeeld andere velgen, andere kleur of mooie leren bekleding. Nu weet ik alleen niet of dit allemaal het geld waard is om eraan toe te voegen met de hoge bijkomende kosten.. Heeft u wel eens over een private lease auto nagedacht? Of bent u alleen al bij het idee afgehaakt?


itsalex schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 09:57:
Mijn partner rijdt nu al jaren in private lease constructie sinds haar eerste auto om de simpele reden, het is goedkoper dan nieuw te kopen, bouwt jaren bij verzekering op, rijdt nieuwe auto, geen omkijken naar standaard "onderhoudskosten", geen MRB, verzekering, afschrijving etc., alles is inclusief.
Als je je eerste 2dehands auto koopt, dan moet je wel het bedrag zo op tafel leggen en nu verspreid je dat. Daarnaast kost een auto makkelijk € 100-€ 200 per maand alleen al om op de weg te mogen zijn (MRB/verzekering/etc.), dan komt de afschrijving en onderhoud erbij. Wat ga je dan over 5 jaar doen en wat is je auto nog waard, ook 2dehands. Plus alles wat er nog "extra" bijkomt bij 2dehands auto, begin maar bij banden, remmen, onderdelen etc. Of je treft het of niet.
Met private lease na 5 jaar lever je de sleutel in en rij je weer een nieuwe auto. Hoeft geen bedrag op tafel te leggen dus prima oplossing, al is het wat duurder maar je rijdt altijd in een goede auto.
Ook is een nieuwe auto vaak weer veiliger qua botsingen en zuiniger waardoor je dat weer eruit haalt.

Qua brandstof verbruik? Mijn bijna 10 jaar oude benzine auto haalt zonder moeite 1 op 19.
De 2022 versie van mijn auto doet precies het zelfde volgens de statistieken van autoweek.

Misschien zijn er voorbeelden dat het verschil wel echt groot is. Maar nooit zoveel dat je de afschrijving/meer kosten kan terug verdienen.


Daan_ridder schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 11:09:
[...]
Ik snap u zeker. Voor mij is het ook deels zo. Alleen nu zag ik ook iets voorbij komen waarbij je nog extra opties, natuurlijk tegen betaling, kan toevoegen. Bijvoorbeeld andere velgen, andere kleur of mooie leren bekleding. Nu weet ik alleen niet of dit allemaal het geld waard is om eraan toe te voegen met de hoge bijkomende kosten.. Heeft u wel eens over een private lease auto nagedacht? Of bent u alleen al bij het idee afgehaakt?

Het is heel simpel; als je het niet kunt betalen dan moet je het ook niet op een andere manier proberen aan te schaffen. Dan moet je gewoon even op je tanden bijten, doorsparen en als je dan een fors bedrag op je spaarrekening hebt staan bepalen of het het écht waard is. Dat je voor een eerste levensbehoefte (woning) een hypotheek afsluit is niet zo gek, maar om €500+ per maand te betalen voor iets dat nooit van jou wordt, dan maak je in mijn ogen een verkeerde keuze.

Net als mobiele telefoons, als je een abonnement nodig hebt om een iPhone te kunnen bemachtigen, dan liggen je prioriteiten helemaal verkeerd.


Ik wil wel ff inhaken, aangezien ik gisteren gekozen heb voor 4 jaar private lease voor een auto die ons 875 eu per maand gaat kosten.

Dat is een flink bedrag, maar van de andere kant vind ik het voor onszelf wel uit te leggen.
Ik rij nu zakelijk een lease auto, een Skoda Kodiaq van 42k, dat levert me al een bruto bijtelling op van bijna 800, wat netto ongeveer 350 eu is.

De reden waarom ik voor private lease kies is, omdat ik los van mijn werk de vrijheid wil hebben om te gaan staan waar ik wil en niet gebonden te zijn aan een werkgever voor mijn mobiliteit. In het verleden heb ik twee keer een auto moeten oversluiten bij overstap en dat geeft gewoon gedoe.

Zeker wanneer een leasecontract door een andere leasemij overgenomen moet worden. Dan heb je altijd een herberekening aan je broek hangen en heb nog nooit meegemaakt dat het dan goedkoper werd.

Het is ook belangrijk dat je een appels met appels vergelijking maakt, mensen die een auto bezitten kijken veelal naar operationele kosten, en zeggen dan: hij kost me maar 120 of 200 eu per maand. Aanschaf en afschrijving wordt dan vaak vergeten.

Als ik zelf een redelijke auto had moeten aanschaffen zonder al te verwend te doen, maar gewoon een goede en betrouwbare familiewagen (station nog niet eens SUV) ben je al tussen de 15 en 20k kwijt in aanschaf, dan je operationele kosten excl. brandstof, doe eens even 80 eu wegenbelasting per maand, 70 eu verzekering, awnb lidmaatschapje, en dan 1 a 2 keer tanken per maand, dan hebben we al 350 a 400 eu te pakken.

Nu betaal ik 875 en kan ik een gedeelte zelf opwekken met mijn panelen, zodat het qua oplaad kosten wel te overzien valt.

En hierboven wordt gezegd: sparen en dingen uit eigen vermogen kopen en niet lenen/huren/leasen. Het punt is, er zijn mensen (zoals ik) die hun hele leven zakelijk hebben gereden tot nu toe en nu besluiten dat ze dat niet meer willen. Ik kan me onmogelijk voorstellen dat die mensen allemaal 20k op de bank hebben voor een auto hun hele zakelijke lease periode lang voor de aanschaf van een auto nadat ze niet meer zakelijk willen leasen. En als je dat geld al hebt, is het de vraag of je dat allemaal aan een auto moet willen uitgeven.

Voor die 20k noem maar eens even kan ik al bijna 2 jaar die auto rijden, zonder dat ik ineens dat geld moet ophoesten, en dan operationele kosten moet gaan betalen. Dus ik behoud gewoon mijn spaargeld.

discogs


loewie1984 schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 11:35:
Ik wil wel ff inhaken, aangezien ik gisteren gekozen heb voor 4 jaar private lease voor een auto die ons 875 eu per maand gaat kosten.

Dat is een flink bedrag, maar van de andere kant vind ik het voor onszelf wel uit te leggen.
Ik rij nu zakelijk een lease auto, een Skoda Kodiaq van 42k, dat levert me al een bruto bijtelling op van bijna 800, wat netto ongeveer 350 eu is.

De reden waarom ik voor private lease kies is, omdat ik los van mijn werk de vrijheid wil hebben om te gaan staan waar ik wil en niet gebonden te zijn aan een werkgever voor mijn mobiliteit. In het verleden heb ik twee keer een auto moeten oversluiten bij overstap en dat geeft gewoon gedoe.

Zeker wanneer een leasecontract door een andere leasemij overgenomen moet worden. Dan heb je altijd een herberekening aan je broek hangen en heb nog nooit meegemaakt dat het dan goedkoper werd.

Het is ook belangrijk dat je een appels met appels vergelijking maakt, mensen die een auto bezitten kijken veelal naar operationele kosten, en zeggen dan: hij kost me maar 120 of 200 eu per maand. Aanschaf en afschrijving wordt dan vaak vergeten.

Als ik zelf een redelijke auto had moeten aanschaffen zonder al te verwend te doen, maar gewoon een goede en betrouwbare familiewagen (station nog niet eens SUV) ben je al tussen de 15 en 20k kwijt in aanschaf, dan je operationele kosten excl. brandstof, doe eens even 80 eu wegenbelasting per maand, 70 eu verzekering, awnb lidmaatschapje, en dan 1 a 2 keer tanken per maand, dan hebben we al 350 a 400 eu te pakken.

Nu betaal ik 875 en kan ik een gedeelte zelf opwekken met mijn panelen, zodat het qua oplaad kosten wel te overzien valt.

En hierboven wordt gezegd: sparen en dingen uit eigen vermogen kopen en niet lenen/huren/leasen. Het punt is, er zijn mensen (zoals ik) die hun hele leven zakelijk hebben gereden tot nu toe en nu besluiten dat ze dat niet meer willen. Ik kan me onmogelijk voorstellen dat die mensen allemaal 20k op de bank hebben voor een auto hun hele zakelijke lease periode lang voor de aanschaf van een auto nadat ze niet meer zakelijk willen leasen. En als je dat geld al hebt, is het de vraag of je dat allemaal aan een auto moet willen uitgeven.

Voor die 20k noem maar eens even kan ik al bijna 2 jaar die auto rijden, zonder dat ik ineens dat geld moet ophoesten, en dan operationele kosten moet gaan betalen. Dus ik behoud gewoon mijn spaargeld.

Maar hoeveel rij je dan zakelijk en prive?

"We never grow up. We just learn how to act in public"


Ik denk ergens rond de 15k a 20k per jaar. Ik heb nu ingezet op 15k.
De auto die ik nu heb, stond 22k op de teller toen ik hem kreeg en nu 18 maanden later staat ie op 55k dacht ik. Ik rij 2 keer per maand voor werk naar Breda, dat is voor mij 600km. En 4 keer per maand naar werk hier in de buurt, ik denk dat dat 150km totaal is. De rest is prive.

discogs


loewie1984 schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 11:40:
[...]

Ik denk ergens rond de 15k a 20k per jaar. Ik heb nu ingezet op 15k.
De auto die ik nu heb, stond 22k op de teller toen ik hem kreeg en nu 18 maanden later staat ie op 55k dacht ik. Ik rij 2 keer per maand voor werk naar Breda, dat is voor mij 600km. En 4 keer per maand naar werk hier in de buurt, ik denk dat dat 150km totaal is. De rest is prive.

Voor 15k prive + zakelijk vraag ik mij af waarom je überhaupt een zakelijke leaseauto had ;) De rekensom is hierdoor wel te begrijpen, maar ergens betaalde je natuurlijk al flink voor die zakelijke leasewagen tov de kilometers.

"We never grow up. We just learn how to act in public"


Falcon schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 11:43:
[...]

Voor 15k prive + zakelijk vraag ik mij af waarom je überhaupt een zakelijke leaseauto had ;) De rekensom is hierdoor wel te begrijpen, maar ergens betaalde je natuurlijk al flink voor die zakelijke leasewagen tov de kilometers.

Klopt, maarja. Mijn sommetje nu is: 350 netto bijtelling v.s. zelf een auto kopen, ben ik met kopen/private lease altijd duurder uit.

De reden waarom is omdat ik als IT consultant het land in moet wanneer nodig, ja dat kan met eigen vervoer, maar de lease auto is simpelweg een aangeboden arbeidsvoorwaarde.

discogs


loewie1984 schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 11:35:
Als ik zelf een redelijke auto had moeten aanschaffen zonder al te verwend te doen, maar gewoon een goede en betrouwbare familiewagen (station nog niet eens SUV) ben je al tussen de 15 en 20k kwijt in aanschaf, dan je operationele kosten excl. brandstof, doe eens even 80 eu wegenbelasting per maand, 70 eu verzekering, awnb lidmaatschapje, en dan 1 a 2 keer tanken per maand, dan hebben we al 350 a 400 eu te pakken.

Dan moet je wel een eerlijke berekening doen hé, want de cijfers die jij noemt gaan nergens over.

Mijn auto is een zware station, die kost mij 72 euro per maand aan wegenbelasting. Verzekering is nu weer omlaag gegaan van 52 naar 51 euro. ANWB lidmaatschap kun je niet meerekenen want dat is een persoonlijke keuze en bij lease zit dat ook lang niet altijd zomaar inbegrepen. Dan kom je dus op 123 euro per maand uit, met 2x tanken a 70 liter zo'n 263 euro (2 euro per liter gerekend, is waar ik tank de laatste maanden gemiddeld zo'n 1,97).

Als je aangeeft dat je nu 875 betaalt per maand dan klinkt dat toch alsof je veel te veel geld kwijt bent en het voor jezelf goed probeert te praten :+


Oon schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 11:46:
[...]

Dan moet je wel een eerlijke berekening doen hé, want de cijfers die jij noemt gaan nergens over.

Mijn auto is een zware station, die kost mij 72 euro per maand aan wegenbelasting. Verzekering is nu weer omlaag gegaan van 52 naar 51 euro. ANWB lidmaatschap kun je niet meerekenen want dat is een persoonlijke keuze en bij lease zit dat ook lang niet altijd zomaar inbegrepen. Dan kom je dus op 123 euro per maand uit, met 2x tanken a 70 liter zo'n 263 euro (2 euro per liter gerekend, is waar ik tank de laatste maanden gemiddeld zo'n 1,97).

Als je aangeeft dat je nu 875 betaalt per maand dan klinkt dat toch alsof je veel te veel geld kwijt bent en het voor jezelf goed probeert te praten :+

Juist je noemt alleen operationele kosten, exactly my point. Hoeveel heb je voor de auto betaald? Hoeveel ben je kwijt aan onderhoud, hoeveel heb je er op afgeschreven. Dan praten we appels=appels.

discogs


loewie1984 schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 11:45:
[...]

Klopt, maarja. Mijn sommetje nu is: 350 netto bijtelling v.s. zelf een auto kopen, ben ik met kopen/private lease altijd duurder uit.

De reden waarom is omdat ik als IT consultant het land in moet wanneer nodig, ja dat kan met eigen vervoer, maar de lease auto is simpelweg een aangeboden arbeidsvoorwaarde.

Krijg jij nu het leasebedrag + kilometervergoeding uitbetaald of alleen kilometervergoeding? Het eerste komt ook wel voor en dan kan het inderdaad goed uit bij dit aantal kilometers.

"We never grow up. We just learn how to act in public"


Eigenlijk zouden we hier dus een spreadsheet moeten crowdsourcen met rekenvoorbeelden (even los van dat je nooit een groot genoeg dataset gaat krijgen om daar echt iets nuttigs over te zeggen) voor de aanschafkosten, operationele kosten, en restwaarde na x jaar.


Oon schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 11:51:
[...]

Eigenlijk zouden we hier dus een spreadsheet moeten crowdsourcen met rekenvoorbeelden (even los van dat je nooit een groot genoeg dataset gaat krijgen om daar echt iets nuttigs over te zeggen) voor de aanschafkosten, operationele kosten, en restwaarde na x jaar.

Lijkt mij ook, anders krijgen we gewoon een welles nietes topic tussen autobezitters en mensen die voor een andere constructie kiezen.

discogs


Als je een 2e hands koopt en je doet het van je spaar geld doe je dat met geld dat je hebt.
Als je een contract aangaat voor private lease zit je aan een jaarlijkse kostenpost van minimaal 4500-6000k per jaar vast.

Ja dan rij je wel een nieuwe auto. Maar over 5 jaar heb je al snel 30k uitgegeven aan een auto die niet van jou is en zonder zonder benzine/stroom kosten. En sta je zonder auto omdat je contract afloopt.

Voor mensen zonder opgebouwde schadevrije jaren zal het meestal niet lonen, maar ja ik ben biast ik vind een auto handig om droog van a naar b te komen. Dus mijn 2e hands van 15k aanschaf rij ik al 10 jaar met <400 euro per jaar onderhoudskosten. En 580 euro verzekering. En 1200 euro wegenbelasting per jaar.

En dat komt wellicht in de buurt van een heel goedkoop pl gebakje. Als je ook de restwaarde van in tien jaar naar 0 neemt.

Ik zou PL overwegen voor jonge 2e hands auto's, want dan heeft een ander als de kop eraf gefinancierd. Ook de reden dat ik meestal 2e hands koop. De berekening komt voor stadsautotjes soms anders uit want die dalen niet zo snel in waarde als C en hogere klassen.


Het probleem is dat je eigenlijk alles mee wil nemen van oorspronkelijke cataloguswaarde tot huidige waarde en leeftijd zodat je ook weer mee kunt nemen hoe waardevast de auto is, want dat verschilt nogal. Er zijn auto's van 5 jaar oud die nog maar een fractie van de nieuwwaarde over hebben en er zijn auto's van 15 jaar oud die nog op de helft van de nieuwwaarde zitten.
Ook dingen als reparatiekosten zijn anekdotisch, daar moet je echt meer data van hebben om dat mee te kunnen nemen in een berekening. Mijn auto uit 2009 heeft twee jaar geleden 9500 euro gekost, is nu nog zo'n 9200 euro waard, en heeft naast APK en wat vloeistoffen nog geen 300 euro aan onderhoud gekost. Ik ken toevallig iemand die 5 jaar geleden een nieuwe auto heeft gekocht voor rond de 30k, die je nu tweedehands ziet op het internet voor onder de 10k, en hij heeft voor duizenden euro's aan reparaties moeten laten uitvoeren aan allerlei onderdelen die mijn auto niet eens heeft.

Een enkel rekenvoorbeeld is dus helemaal niet zo nuttig :)


Ik heb voor de gein eens even drie berekeningen gemaakt via de ANWB tool (https://www.anwb.nl/auto/autokosten) voor 3 situaties. Ik heb gewoon een standaard middenklasse auto gepakt als voorbeeld:

1. Een nieuwe Renault Mégane E-tech EV40 met aanschafprijs +/- 40K. De maandelijkse kosten voor 5 jaar en 10.000 km per jaar zijn +/- € 678, inclusief "brandstof".

2. Een nieuwe Renault Mégane E-tech EV40 in private lease, voor 5 jaar en 10.000 km per jaar. Je zit dan op zo'n € 660 per maand, en da's exclusief "brandstof"kosten.

3. Een gebruikte Renault Mégane GT line 1.3TCE 103KW uit 2019. Aanschaf nu is +/- 19K. Ook weer uitgaande van 5 jaar gebruik en 10.000 km per jaar zit je op € 553 per maand aan kosten all-in, dus inclusief benzine. Je hebt dan niet elektrisch en niet de allernieuwste snufjes, maar wel een redelijk nieuwe auto.

Oftewel: het verschil tussen private lease en zelf aanschaffen valt mee. Voor "brandstof" wordt voor de elektrische auto 8,6 ct per km gerekend, dus € 860 per jaar. Dat is per maand ongeveer € 70. Private lease komt dan netto € 50 per maand duurder uit, maar daarvoor heb je geen gezeik met onderhoud etc.

2e hands is echter wel écht een stuk goedkoper, maar niet dusdanig veel dat je 'gek zou zijn om private lease te doen'. Plus je moet geen pech hebben met een zelf gekochte auto -nieuw of 2e hands- want dan gaan de kosten sowieso nog flink de lucht in. Bij een leasemaatschappij middelen al die voor- en nadeeltjes per auto uit.

[Voor 12% gewijzigd door Icephase op 26-10-2023 12:22]


Ook dat is natuurlijk puur een theoretisch voorbeeld, want zeker bij auto's van meer dan een jaar of 2 oud zit er ook echt heel veel verschil in hoe goed of slecht die is onderhouden en hoe er in is gereden e.d.
Volgens die tool zou mijn auto me 402 euro aan variabele kosten per maand kosten obv 15.000 km/jaar + 219 vaste kosten, maar dat is echt heel erg veel meer dan als ik de daadwerkelijke kosten van de afgelopen twee jaar. Natuurlijk kan er altijd iets groots kapot gaan, maar als we even uitgaan van gewoon normaal onderhoud dan zit ik nog niet op de helft daarvan.


Ik denk dat @Richh de kern kaart, mensen hebben vaak geen idee wat hun auto echt kost omdat de kosten zo gefragmenteerd zijn.
Daarnaast heb je ook nog de happy flow en worst case autokosten.
Een kapotte turbo of een ongeluk kan het een behoorlijk verschil maken waar er in de lease eigenlijk maar 1 flow bestaat.

Ik heb laatstt alle bonnetjes erbij gepakt, belasting verzekering en een overzicht gemaakt.
Daarnaast de ANWB autokosten calculator gepakt. Wat er uit de ANWB calculator kwam, komt overeen met mijn werkelijke kosten.

Waarom ik niet private lease rij?
Ik heb een aantal elementen met verhoogd risico (diesel, BMW, hoge km stand, veel kilometers) waardoor ik relatief goedkoop een premium auto rij in de happy flow. Zou ik eenzelfde auto in de private lease halen dan zou, vooral vanwege mn hoge jaarlijke kilometers van 35dkm, stukken duurder uitzijn.

CISSP! Drop your encryption keys!


+1
We hebben een Toyota Verso 1.6L VVT mini-MPV (model 2001), als jong 2e hands (1,5 jaar) gekocht voor 21k€. De auto was destijds nieuw ~27k€ (incl trekhaak, metallic en afleverkosten).

Bij een gezin van 5 personen super handig voor van alles en nog wat, vakanties etc, maar ook veel als "verhuiswagen" , kluswagen, etc. Dat zie ik me zonder schade niet redden in een lease bak/
Tis ook nog een super betrouwbaar merk, weinig pech. De afschrijving schat ik in op €1000/jaar en mss nog ~€100-150 rentverlies dus ca €100/mnd (we hebben nl ook een paar jaar op 0,1% gezeten...), belasting/verzekering ca €150/mnd (al een aantal jaren alleen WA of WA+), onderhoud €100/maand (?) en dan nog benzine (sterk variabel bij ons (fietste veel naar het werk), stel €125/mnd (ca 10.000 km/j gem. E10 prijs €1,80). Dan naar boven afgerond ~€500/mnd, mss zit ik met de schatting nog steeds te laag stel €600/mnd all in.
Voor dat geld krijg ik vast niet zo'n ruime "lease vrachtauto.."... *O*

Klopt: 2e hands auto's zijn nu niet goedkoop, maar 21k€ was toen ook bepaald niet gratis (we hebben er voor gespaard)... was wel 2004 toen ik hem kocht, bj 2002. Wat we toen hoopten te kopen, een duurzame/betaalbare/zeer praktische auto lijk wel gerealiseerd, alles wat er hopelijk nog bij komt aan jaren is meegenomen.

Je eigen geluk bepaal je zelf!


Oon schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 11:46:
[...]

Dan moet je wel een eerlijke berekening doen hé, want de cijfers die jij noemt gaan nergens over.

Mijn auto is een zware station, die kost mij 72 euro per maand aan wegenbelasting. Verzekering is nu weer omlaag gegaan van 52 naar 51 euro. ANWB lidmaatschap kun je niet meerekenen want dat is een persoonlijke keuze en bij lease zit dat ook lang niet altijd zomaar inbegrepen. Dan kom je dus op 123 euro per maand uit, met 2x tanken a 70 liter zo'n 263 euro (2 euro per liter gerekend, is waar ik tank de laatste maanden gemiddeld zo'n 1,97).

Als je aangeeft dat je nu 875 betaalt per maand dan klinkt dat toch alsof je veel te veel geld kwijt bent en het voor jezelf goed probeert te praten :+

Jouw cijfers zijn ook niet helemaal realistisch:

Je "vergeet" gemakshalve afschrijving en eventueel rente-verlies. Daarnaast is de vergelijking PL met een occassion prima, maar niet heel eerlijk. Brandstof kun je buiten beschouwing laten, zit bij beide niet inbegrepen.

Verzekering is ook niet helemaal hetzelfde: bij PL is dat de-facto AllRisk-verzekering, gok dat jouw 51 euro dat niet is. ANWB-lidmaatschap cq. vervangend-vervoer/pech-onderweg is redelijk standaard bij PL ook en zou ik ook wel meenemen in de vergelijking.

Ook vergeet je onderhoud. Afhankelijk van hoe oud je auto is, denk ik dat een bedrag van EUR 100.00 / maand geen gekke gok is, zeker niet bij auto's ouder dan een jaar of 7-8.


Ik heb 4 jaar geleden een ex demo auto gekocht van toen nog geen half jaar oud. Als ik rekening houdt met alle kosten die ik heb gehad en de afschrijving, dan zit ik op zo'n 400,- per maand.
Als ik dezelfde auto had willen private leasen bij ANWB (met hetzelfde jaarlijkse kilometrage), dan kom ik gewoon 260 euro hoger uit en zou ik een hypothecaire beperking aan mn broek hebben hangen. Ok, dat laatste zou geen ramp geweest zijn nu, want niet verhuisd. Maar feit is wel dat we wel degelijk al een tijdje aan het rondkijken zijn naar een andere woning.
Ik ben nog steeds blij met mn keuze. :)

Oh en als toevoeging wat eigenlijk nóg een voordeel van mijn keuze blijkt: het feitelijke jaarlijkse kilometrage. Als ik 4 jaar geleden het contract was aangegaan, dan had ik voor een 3x zo hoog kilometrage gekozen. Maarja, covid/thuiswerken heeft zn intrede gedaan he? :)

[Voor 19% gewijzigd door Nullifiel op 26-10-2023 13:29]

Growing old is mandatory, growing up is optional.


Oon schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 12:28:
[...]

Ook dat is natuurlijk puur een theoretisch voorbeeld, want zeker bij auto's van meer dan een jaar of 2 oud zit er ook echt heel veel verschil in hoe goed of slecht die is onderhouden en hoe er in is gereden e.d.
Volgens die tool zou mijn auto me 402 euro aan variabele kosten per maand kosten obv 15.000 km/jaar + 219 vaste kosten, maar dat is echt heel erg veel meer dan als ik de daadwerkelijke kosten van de afgelopen twee jaar. Natuurlijk kan er altijd iets groots kapot gaan, maar als we even uitgaan van gewoon normaal onderhoud dan zit ik nog niet op de helft daarvan.

Echt? Met 15.000 per jaar doe je bijvoorbeeld een jaar of 4 met een set banden. Die kosten tegenwoordig zo al € 150- € 200 per stuk dus dat is sowieso al onderhoud dat je kwijt bent, en dan heb je het er niet onder liggen. Elke 4 jaar nieuwe distributieriem, grote beurt. Remmen gaan ook niet zo heel lang mee.

Als je net in de goede periode rekent, dan vallen onderhoudskosten reuze mee maar als je nét aan de grote beurt toe bent (je bent tegenwoordig zó € 800 verder zonder dat ze iets geks tegen komen) of nieuwe banden dan vliegt je gemiddelde kosten per maand omhoog natuurlijk.

Kortom: hou jezelf niet voor de gek, die tool van de ANWB geeft over het algemeen echt wel goed aan wat je kunt verwachten qua gemiddelde

Tegenvoorbeeld: mijn auto is uit 2008, nieuwprijs 40K. Ik heb hem gekocht in 2015 voor 6K, met 209.000 op de teller. Afschrijvingskosten voor mij zijn nihil, maar omdat het een dikke diesel is en een grote auto betaal ik me scheel aan wegenbelasting. Onderhoudskosten worden door de tool berekend op € 975 per jaar. Dat is geen gekke aanname, hoewel ik de afgelopen jaren er onder ben gebleven. Maar voor dit soort oudere dieselauto's met deze km stand (nu 340.000) gaan de kosten er vroeg of laat komen. Naast de slijtageonderdelen want die heeft elke auto.

[Voor 16% gewijzigd door Icephase op 26-10-2023 13:33]


joker1977 schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 13:14:
[...]

Jouw cijfers zijn ook niet helemaal realistisch:

Je "vergeet" gemakshalve afschrijving en eventueel rente-verlies. Daarnaast is de vergelijking PL met een occassion prima, maar niet heel eerlijk. Brandstof kun je buiten beschouwing laten, zit bij beide niet inbegrepen.

Verzekering is ook niet helemaal hetzelfde: bij PL is dat de-facto AllRisk-verzekering, gok dat jouw 51 euro dat niet is. ANWB-lidmaatschap cq. vervangend-vervoer/pech-onderweg is redelijk standaard bij PL ook en zou ik ook wel meenemen in de vergelijking.

Ook vergeet je onderhoud. Afhankelijk van hoe oud je auto is, denk ik dat een bedrag van EUR 100.00 / maand geen gekke gok is, zeker niet bij auto's ouder dan een jaar of 7-8.

Je hebt zeker gelijk, maar ook dit laat weer zien hoe subjectief het allemaal is en dat je écht niet uit komt met een standaard rekentabelletje. Er zijn persoonlijke keuzes die je maakt, waarbij je waarschijnlijk rekening houdt met de leeftijd (en waarde) van je auto. Ik heb mijn auto niet all-risk verzekerd want dat is niet nodig, maar als ik een splinternieuwe zou hebben dan had ik waarschijnlijk een andere keuze gemaakt.

Vwb onderhoud valt het echt heel erg mee, mijn auto is nu zo'n 14 jaar oud en ik ben zo'n 250 euro per jaar kwijt geweest de afgelopen 2 jaar voor de kleine + grote beurt, wisselen zomer/winterbanden (inclusief opslag) en de nodige reparaties bij beurten en APK. Mocht er iets groots aankomen dan moet dat dus echt meteen een duizend of twee kosten wil dat het maandbedrag dichter bij de cijfers van de ANWB krijgen.

Icephase schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 13:26:
[...]

Echt? Met 15.000 per jaar doe je bijvoorbeeld een jaar of 4 met een set banden. Die kosten tegenwoordig zo al € 150- € 200 per stuk dus dat is sowieso al onderhoud dat je kwijt bent, en dan heb je het er niet onder liggen. Elke 4 jaar nieuwe distributieriem, grote beurt. Remmen gaan ook niet zo heel lang mee.

Als je net in de goede periode rekent, dan vallen onderhoudskosten reuze mee maar als je nét aan de grote beurt toe bent (je bent tegenwoordig zó € 800 verder zonder dat ze iets geks tegen komen) of nieuwe banden dan vliegt je gemiddelde kosten per maand omhoog natuurlijk.

Kortom: hou jezelf niet voor de gek, die tool van de ANWB geeft over het algemeen echt wel goed aan wat je kunt verwachten qua gemiddelde

Als je 800 euro kwijt bent voor een grote beurt moet je een andere garage zoeken, want dat is echt absurd.. Ik ben daar gemiddeld 150-200 euro voor kwijt, en dan inderdaad eens in de 4-5 jaar wat meer omdat er iets groots vervangen moet worden, maar in de afgelopen 10 jaar is dat echt nog nooit significant meer geweest.

Misschien dat ik heel erg geluk heb gehad met dingen die vervangen moesten worden, maar ook dat bewijst alleen maar meer dat je toch heel wat anekdotisch bewijs nodig hebt om iets nuttigs te kunnen zeggen over het gemiddelde, en dat je daarbij ook rekening moet houden met het type auto, de leeftijd, de onderhoudshistorie, je rijgedrag, en vooral je eigen keuzes. :)


Oon schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 13:32:
[...]

[knip]

[...]

Als je 800 euro kwijt bent voor een grote beurt moet je een andere garage zoeken, want dat is echt absurd.. Ik ben daar gemiddeld 150-200 euro voor kwijt, en dan inderdaad eens in de 4-5 jaar wat meer omdat er iets groots vervangen moet worden, maar in de afgelopen 10 jaar is dat echt nog nooit significant meer geweest.

[knip]

Graag het adres van deze garage. Een grote beurt duurt sowieso een halve dag, en met een tarief van € 70 per uur incl BTW zouden zij het in 2 uurtjes kunnen zonder dat ze ook maar iets aan materiaal gebruiken? Zelfs de olie rekenen ze tegenwoordig al € 20 de liter. En als je er 6 van nodig hebt...

Maar goed, dat is geen discussie voor hier verder. Mijn punt is dat je soms geluk hebt, en soms niet maar dat de tool van het gemiddelde uit gaat. En als je weet wat de uurtarieven zijn en prijzen van onderdelen dan zitten ze echt niet gek hoor.


Oon schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 13:32:
[...]
Misschien dat ik heel erg geluk heb gehad met dingen die vervangen moesten worden, maar ook dat bewijst alleen maar meer dat je toch heel wat anekdotisch bewijs nodig hebt om iets nuttigs te kunnen zeggen over het gemiddelde, en dat je daarbij ook rekening moet houden met het type auto, de leeftijd, de onderhoudshistorie, je rijgedrag, en vooral je eigen keuzes. :)

Ja want AutoWeek en de ANWB zuigen die getallen zomaar uit hun duim, op deze manier kan je alle vergelijkingen wel afschieten natuurlijk.

maar goed .... ;)

Ben nu zelf aan mijn 2e PL auto, eerste was een VW Polo n(3 jaar, 270eu/mnd), nu een KIA Stonic (5 jaar, 320eu/mnd).
Een redelijke 2e hands van 4-5 jaar zou mij maar paar tientjes goedloper uitkomen (bij de Polo was dat zelfs nihil). Nu ben ik van alle ellende en zorg af.

Wat mij wel opvalt is dat vooral het laatste jaar de prijzen enorm zijn gestegen, looptijden omhoog (6-7jr) en kilometers minder bij het standaard aanbod. (de Kia zou nu tegen de 400eu/mnd gaan kosten)

Denk dat het is heel persoonlijk is of het beter/slechter/goedkoper is voor iemand.

[Voor 5% gewijzigd door mvrhrln op 26-10-2023 13:39]


Beste keuze die je kunt maken is mijn inziens financial lease ,dus geen private lease. Ik zal uitleggen waarom en de verschillen laten zien.

Voorbeeld pakken we een MG5 Luxury Long Range.

Kopen: € 40.385 volgens Autoweek

Private lease ( oftewel huren van een auto ): vanaf € 600,- per maand, 60 maanden en 12.000 km per jaar.

Financial Lease ( voorbeeld met € 0,- inleg, looptijd 60 maanden en slot termijn € 10.000,- ): € 740,- per maand.

Een nieuwe auto kent amper tot geen kosten buiten je banden en dergelijke. Het grote voordeel bij FL is dat je de auto ook na 24 a 36 maanden zelf kunt verkopen ( spreek uit ervaring ) en zodoende weer een nieuwe kunt aanschaffen. Bij FL is het redelijk normaal dat je wat inlegt. Stel je zou twijfelen tussen kopen a 40K of FL, dan zou je dus bijvoorbeeld 20K in de FL kunnen stoppen, waardoor je een splinternieuwe auto kunt rijden voor ongeveer € 400 per maand en de auto is eigendom. Wel is de auto het onderpand voor de FL maatschappij, maar je bent altijd vrij hem te verkopen en dergelijke. GEEN kilometerbeperking en dat soort regels. Het is je eigen auto.

Na 3 jaar een FL rijden heb je tevens nog een forse rest en verkoopwaarde die je dus van je lease af zou moeten trekken.

Zo heb ik een FL auto gereden met een restant aan lease van € 10.000 ( € 300,- per maand ), maar verkocht voor € 15.000 en heb hem amper 2,5 jaar gereden. Op die manier kun je heel voordelig auto rijden. Wel moet je goed de waarde van de auto in de gaten houden om een goede inschatting te kunnen maken wat je auto nog zou doen bij verkoop etc.

Dat was voor mij een reden om bijvoorbeeld geen Mazda MX-30 te nemen, omdat die een te kleine actieradius heeft en ik denk dat deze een hele lage verkoopwaarde gaat hebben over 2-3 jaar. Zeker omdat dan de keuze qua elektrische auto's veel groter is en waarom zou iemand dan een MX-30 kopen die amper 150KM actieradius heeft ten opzichte van een MG5 met een radius van 350KM in dezelfde prijsklasse ;)


Hier een tweedehands-rijder.
Ik rijd mijn dagelijkse km in een 10 jaar oude Skoda Fabia. Met zo'n 1.2 driecilinder benzine. Met verbruik van 1:19.

maandelijkse kosten:
Afschrijving: €100
Benzine: €235 (bij 2100km/mnd en €2,10 per liter)
wegenbelasting: €36
Onderhoud: €100 reservering
verzekering: minder dan €25

Vaste kosten en reservering: minder dan €300
Totaal: minder dan €500.

Kijk ik even snel bij Just Lease: de eerste auto die volstaat is een Polo voor €408 per maand excl. brandstof. Met 2500km/mnd en 60 maanden looptijd.

Dan ben ik méér dan €1200 extra kwijt aan de leasewagen. Is-ie wel nieuwer, maar dat maakt mij niet veel uit. Het iets zuiniger rijden (ca. 1:22?) zal dat bedrag zeker niet goed maken.

Afschrijving en onderhoud gaan gezamenlijk naar de spaarrekening en als ik het niet op maak, kan ik eind van de rit een iets grotere auto nemen zonder dat ik het financiëel voel :)

(en nee ik ga niet in een Mii / 108 / picanto rijden: die zijn beduidend kleiner en ik heb regelmatig een kofferbak nodig waar daadwerkelijk iets in kan)

De tweede auto is een VW Touran. Ik moet namelijk 3 volwaardige kinderstoelen kwijt kunnen. Dan gaat private lease nergens meer over.

DEVICE=EMM386.EXE /NOEMS


CryptoNL schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 13:38:
Beste keuze die je kunt maken is mijn inziens financial lease ,dus geen private lease. Ik zal uitleggen waarom en de verschillen laten zien.

Voorbeeld pakken we een MG5 Luxury Long Range.

Kopen: € 40.385 volgens Autoweek

Private lease ( oftewel huren van een auto ): vanaf € 600,- per maand, 60 maanden en 12.000 km per jaar.

Financial Lease ( voorbeeld met € 0,- inleg, looptijd 60 maanden en slot termijn € 10.000,- ): € 740,- per maand.

Een nieuwe auto kent amper tot geen kosten buiten je banden en dergelijke. Het grote voordeel bij FL is dat je de auto ook na 24 a 36 maanden zelf kunt verkopen ( spreek uit ervaring ) en zodoende weer een nieuwe kunt aanschaffen. Bij FL is het redelijk normaal dat je wat inlegt. Stel je zou twijfelen tussen kopen a 40K of FL, dan zou je dus bijvoorbeeld 20K in de FL kunnen stoppen, waardoor je een splinternieuwe auto kunt rijden voor ongeveer € 400 per maand en de auto is eigendom. Wel is de auto het onderpand voor de FL maatschappij, maar je bent altijd vrij hem te verkopen en dergelijke. GEEN kilometerbeperking en dat soort regels. Het is je eigen auto.

Na 3 jaar een FL rijden heb je tevens nog een forse rest en verkoopwaarde die je dus van je lease af zou moeten trekken.

Zo heb ik een FL auto gereden met een restant aan lease van € 10.000 ( € 300,- per maand ), maar verkocht voor € 15.000 en heb hem amper 2,5 jaar gereden. Op die manier kun je heel voordelig auto rijden. Wel moet je goed de waarde van de auto in de gaten houden om een goede inschatting te kunnen maken wat je auto nog zou doen bij verkoop etc.

Dat was voor mij een reden om bijvoorbeeld geen Mazda MX-30 te nemen, omdat die een te kleine actieradius heeft en ik denk dat deze een hele lage verkoopwaarde gaat hebben over 2-3 jaar. Zeker omdat dan de keuse qua elektrische auto's veel groter is en waarom zou iemand dan een MX-30 kopen die amper 150KM actieradius heeft ten opzichte van een MG5 met een radius van 350KM in dezelfde prijsklasse ;)

Overigens nog een kleine maas in de wet waar leasemaatschappijen zelf mee komen. Nee je hoeft geen ondernemer te zijn voor een FL. Wel is het zo dat als je een KvK inschrijving hebt ( ook al is deze passief ), dan hoef je NIET de hele mallemolen in qua papierwerk etc. Vrij gek, maar dan is er amper tot geen toetsing en dat is bij particulieren wel het geval.


Oon schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 13:32:
[...]
Vwb onderhoud valt het echt heel erg mee, mijn auto is nu zo'n 14 jaar oud en ik ben zo'n 250 euro per jaar kwijt geweest de afgelopen 2 jaar voor de kleine + grote beurt, wisselen zomer/winterbanden (inclusief opslag) en de nodige reparaties bij beurten en APK.

Das nog minder dan ik ingeschat heb. Vakgarages zijn iig vaak heel veel goedkoper dan merkgarages. Ik heb het op bovengenoemd bedrag gehouden om de banden e.d. mee te nemen. @Icephase We hebben een ketting geen distributieriem, dus die flinke kosten vallen weg. Kleine reparaties doe ik zelf, allemaal van het niet-motor deel.
Wrs zitten we korter bij de 500 dan 600 €/mnd.

Misschien dat ik heel erg geluk heb gehad met dingen die vervangen moesten worden, maar ook dat bewijst alleen maar meer dat je toch heel wat anekdotisch bewijs nodig hebt om iets nuttigs te kunnen zeggen over het gemiddelde, en dat je daarbij ook rekening moet houden met het type auto, de leeftijd, de onderhoudshistorie, je rijgedrag, en vooral je eigen keuzes. :)

Prima punten. Mijn garagehouder vindt dat ik zuinig rij... gelukkig zit mijn voet niet te vaak te strak op het gaspedaal.... ik houd wel van vlot doorrijden maar das deels ook heel veel goed anticiperen op verkeerssituaties.

Je eigen geluk bepaal je zelf!


route99 schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 13:43:
[...]
Das nog minder dan ik ingeschat heb. Vakgarages zijn iig vaak heel veel goedkoper dan merkgarages. Ik heb het op bovengenoemd bedrag gehouden om de banden e.d. mee te nemen. @Icephase We hebben een ketting geen distributieriem, dus die flinke kosten vallen weg. Kleine reparaties doe ik zelf, allemaal van het niet-motor deel.
Wrs zitten we korter bij de 500 dan 600 €/mnd.

[...]
Prima punten. Mijn garagehouder vindt dat ik zuinig rij... gelukkig zit mijn voet niet te vaak te strak op het gaspedaal.... ik houd wel van vlot doorrijden maar das deels ook heel veel goed anticiperen op verkeerssituaties.

Maar je rijdt een Verso uit 2001. Het is 2023, dus het is niet gek dat je iets meer betaald voor een auto die in ieder geval meer veiligheidsvoorzieningen heeft, milieutechnisch overal in mag (die Verso zometeen niet meer), waarschijnlijk meer comfort, en ongetwijfeld een stuk mooier. Keuze maken is niet alleen kosten, in mijn geval wil mijn oog en kont ook wat ;) Daar zou ik dan dat kleine verschil voor over hebben mocht ik een prive auto nodig hebben..

https://app.tronity.io/signup/t9zl4Dyq


Als je exact dezelfde auto zelf zou kopen of zou leasen dan moet je nog je best doen om goedkoper uit te zijn dan leasen vermoed ik.

Een leasemaatschappij heeft doorgaans inkoopvoordeel (korting) die je als particulier niet zomaar krijgt. De leasemaatschappij kan gunstiger verzekeren (dat gaat niet per auto, maar op het totaal), als je zelf echter veel schadevrije jaren hebt hoeft dat niet teveel schelen als je weinig schadevrije jaren hebt kan het aardig aantikken.

Wegenbelasting is hetzelfde, mits je in dezelfde provincie woont als de leasemaatschappij. Kan van provincie tot provincie een paar euro schelen.

Onderhoud volgens het boekje is voor een leasemaatschappij ongeveer net zo duur als een particulier. Zou je achterwege kunnen laten, maar op een nieuwe auto vertaald zich dat wel terug in een betere restwaarde. Beide kunnen pech hebben met onverwacht onderhoud. De marges van een leasemaatschappij zijn ook lang niet altijd gigantisch, heb je een duur maat banden dan kan een lekke band de marge al doen verdampen. Dat kan je privé ook overkomen.

Restwaarde is een lastige om vooraf in te schatten. Leasemaatschappijen kunnen dat doorgaans heel aardig. De afschrijving is de grootste component in een leasetarief en een (verborgen) kostenpost die een particulier nog wel eens wil vergeten.

Daarnaast moet de schoorsteen ook roken bij een leasemaatschappij. Het voordeel is dat zo'n leasemaatschappij wat schaalvoordelen heeft waardoor ze een aantal onderdelen voordeliger kunnen doen dan een particulier. Daarnaast is de concurrentie moordend en de marges zijn dun. Ze mikken echter op een hoop contracten zonder gekkigheden, een nadelig contract wordt daar dan door opgevangen.

Wat financieel wijsheid is verschilt van auto tot auto. Soms zijn er aanbiedingen die echt goedkoper zijn dan de auto zelf kopen. Vaak genoeg is leasen ook duurder, maar je hebt dan ook geen zorgen om de auto. Lekke band, maandagochtend exemplaar, slechte restwaarde? Allemaal pech voor de leasemaatschappij.


CryptoNL schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 13:38:
Beste keuze die je kunt maken is mijn inziens financial lease ,dus geen private lease. Ik zal uitleggen waarom en de verschillen laten zien.

Voorbeeld pakken we een MG5 Luxury Long Range.

Kopen: € 40.385 volgens Autoweek

Private lease ( oftewel huren van een auto ): vanaf € 600,- per maand, 60 maanden en 12.000 km per jaar.

Financial Lease ( voorbeeld met € 0,- inleg, looptijd 60 maanden en slot termijn € 10.000,- ): € 740,- per maand.

Jij gaat toch ook hier aan de opex van je FL auto voorbij? 740 per maand, das dan ex. verzekering, wegenbelasting, onderhoud.

discogs


Wegenbelasting € 0
Verzekering ( afhankelijk van de persoon ) € 50
Onderhoud € 100 per jaar ongeveer. Kleine beurt is in dit voorbeeld ongeveer 30 euro ( enkel softwarecontrole ) en banden vernieuw je niet ieder jaar bij gemiddeld verbruik, dus dat is een beetje grijs gebied wat dat betreft. Verkoop je de auto na 3 jaar voor laten we zeggen € 20.000 ( denk stuk meer ) met een restlease van € 14.500, dan heb je dus € 5.500 aan ''winst''. Dat is € 152 per maand die je eigenlijk van je maandbedrag af zou moeten trekken, oftewel uiteindelijk lease je niet voor € 750, maar voor € 600.


Aldusso schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 13:49:
[...]Maar je rijdt een Verso uit 2001. Het is 2023, dus het is niet gek dat je iets meer betaald voor een auto die in ieder geval meer veiligheidsvoorzieningen heeft, milieutechnisch overal in mag (die Verso zometeen niet meer),

Ik heb net even nog geen nieuwe aanstaande wetgeving kunnen ontdekken, alles ook EV's zijn klasse 4 in Duitsland bijvoorbeeld. Tzt is mijn auto al weer een aantal jaren ouder en passen we ons aan de nieuwe wetten aan.
En qua verbruik doet onze auto het niet eens slecht, korte afstand 1:15 en lange afstand 1:17, vergelijk dat met de allernieuwste middenklasser waar nr 10 dus 1op 16,4 rijdt... wrs deels omdat autos ook zwaarder zijn geworden, niet allemaal zag ik (een paar gecheckt).

waarschijnlijk meer comfort, en ongetwijfeld een stuk mooier. Keuze maken is niet alleen kosten, in mijn geval wil mijn oog en kont ook wat ;) Daar zou ik dan dat kleine verschil voor over hebben mocht ik een prive auto nodig hebben..

Voor ons is iets als een Verso al prima. Voor mijn rug heb ik er een Scheel stoel in gezet en hij brengt ons probleemloos van A naar B en terug als dat de bedoeling is. Persoonlijk heb ik echt heel weinig met al die verdere extra luxe, er komen dan nog meer factoren/onderdelen in de auto die voor een defect kunnen zorgen/gaan en echt duurzaam vind ik het lang niet altijd. De automonteurs kunnen die luxe modules zelf zelden of nooit repareren, dus bij een probleem die niet via een reset en/of andere settings opgelost kan worden, moet die hele module vervangen worden, soms mss nog een reparatie door het module merk? En hoe lang blijven zulke modules na-leverbaar, wat een flink effect kan hebben op de max bruikbare leeftijd van die auto?

Je eigen geluk bepaal je zelf!


route99 schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 14:47:
[...]
Ik heb net even nog geen nieuwe aanstaande wetgeving kunnen ontdekken, alles ook EV's zijn klasse 4 in Duitsland bijvoorbeeld. Tzt is mijn auto al weer een aantal jaren ouder en passen we ons aan de nieuwe wetten aan.
En qua verbruik doet onze auto het niet eens slecht, korte afstand 1:15 en lange afstand 1:17, vergelijk dat met de allernieuwste middenklasser waar nr 10 dus 1op 16,4 rijdt... wrs deels omdat autos ook zwaarder zijn geworden, niet allemaal zag ik (een paar gecheckt).

[...]
Voor ons is iets als een Verso al prima. Voor mijn rug heb ik er een Scheel stoel in gezet en hij brengt ons probleemloos van A naar B en terug als dat de bedoeling is. Persoonlijk heb ik echt heel weinig met al die verdere extra luxe, er komen dan nog meer factoren/onderdelen in de auto die voor een defect kunnen zorgen/gaan en echt duurzaam vind ik het lang niet altijd. De automonteurs kunnen die luxe modules zelf zelden of nooit repareren, dus bij een probleem die niet via een reset en/of andere settings opgelost kan worden, moet die hele module vervangen worden, soms mss nog een reparatie door het module merk? En hoe lang blijven zulke modules na-leverbaar, wat een flink effect kan hebben op de max bruikbare leeftijd van die auto?

Dat is ook prima. Maar als je gaat vergelijken kan het zien dat iemand ergens anders waarde aan hecht, en daar dan wel of niet ook iets voor wil betalen.

https://app.tronity.io/signup/t9zl4Dyq


Misschien de volgende keer even goed kijken naar de vragen en of deze vanuit verschillende perspectieven nog steeds logisch zijn.
Je zegt dat je benieuwd bent naar de mening van ons over private lease en vervolgens gaat een groot deel van de vragenlijst er vanuit dat de ondervraagde geïnteresseerd is in het afnemen van een private lease auto.
Hierdoor slaat een vrij groot deel van de vragen als een tang op een varken...

Daan_ridder schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 09:42:
De tweede enquête ben ik benieuwd naar de 'reis' die jullie afleggen wanneer er een nieuwe auto wordt gekocht. Misschien gebruikt u hele andere dingen om onderzoek te doen naar een nieuwe auto, dan dat ik doe. Daarom was ik benieuwd naar welke manier het meest wordt gebruikt en daarnaast wat iedereen belangrijk vind bij het kiezen uit verschillende dealers. Deze is in te vullen via de volgende link: https://forms.gle/RfcP7Xr9hfx5oEMT8

Dit soort halfbakken vragenlijsten geven echt alleen maar onzin als antwoord. Het zou gaan over de aanschaf van een auto en vervolgens gaat pagina 2 al gelijk over leasen van auto's. Hierbij lijkt het onderscheid tussen private lease en zakelijke lease (zoals in de 1e enquete nog wel vermeld) alweer vergeten te zijn...
Daarnaast is geregeld maar 1 optie te kiezen, terwijl meerdere factoren van invloed zijn (bijvoorbeeld redenen voor aanschaf van een auto).

Tot slot, een vraag als:
"Hoe wordt u vaak aangezet tot het kopen/ leasen van een nieuwe auto?"
is zowel taalkundig als inhoudelijk natuurlijk om te janken.
De aanname is dus dat ik aangezet wordt tot het kopen/leasen van een auto door allerlei reclame opties en ook nog eens dat dit vaak gebeurd?! Euh, oke dan. Vorige week vooral door reclame (gelijk 6 auto's gekocht, ik was niet te houden), deze week alweer 5 private lease contracten afgesloten (zag een andere auto in de file...) :+

Dit topic is schijnbaar met goedkeuring geplaatst, maar wat is nu uiteindelijk het doel? Dat Daan aan genoeg respons voor z'n schoolopdracht komt? Of dat er nu een inhoudelijke discussie over de voors- en tegens van private lease komt? Of gaan we het hebben over elektrisch rijden in het algemeen? Of over de argumentatie om een auto te kopen?

Ik denk dat er dus vooral een chaotische discussie ontstaat waarbij iedereen vanuit een eigen perspectief gelijk heeft en elkaar vooral niet goed begrijpt... Zonde.

[Voor 10% gewijzigd door Smobbo op 26-10-2023 15:12]


Smobbo schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 15:09:
[...]

Misschien de volgende keer even goed kijken naar de vragen en of deze vanuit verschillende perspectieven nog steeds logisch zijn.
Je zegt dat je benieuwd bent naar de mening van ons over private lease en vervolgens gaat een groot deel van de vragenlijst er vanuit dat de ondervraagde geïnteresseerd is in het afnemen van een private lease auto.
Hierdoor slaat een vrij groot deel van de vragen als een tang op een varken...

[...]

Dit soort halfbakken vragenlijsten geven echt alleen maar onzin als antwoord. Het zou gaan over de aanschaf van een auto en vervolgens gaat pagina 2 al gelijk over leasen van auto's. Hierbij lijkt het onderscheid tussen private lease en zakelijke lease (zoals in de 1e enquete nog wel vermeld) alweer vergeten te zijn...
Daarnaast is geregeld maar 1 optie te kiezen, terwijl meerdere factoren van invloed zijn (bijvoorbeeld redenen voor aanschaf van een auto).

Tot slot, een vraag als:
"Hoe wordt u vaak aangezet tot het kopen/ leasen van een nieuwe auto?"
is zowel taalkundig als inhoudelijk natuurlijk om te janken.
De aanname is dus dat ik aangezet wordt tot het kopen/leasen van een auto door allerlei reclame opties en ook nog eens dat dit vaak gebeurd?! Euh, oke dan. Vorige week vooral door reclame (gelijk 6 auto's gekocht, ik was niet te houden), deze week alweer 5 private lease contracten afgesloten (zag een andere auto in de file...) :+

[...]

Dit topic is schijnbaar met goedkeuring geplaatst, maar wat is nu uiteindelijk het doel? Dat Daan aan genoeg respons voor z'n schoolopdracht komt? Of dat er nu een inhoudelijke discussie over de voors- en tegens van private lease komt? Of gaan we het hebben over elektrisch rijden in het algemeen? Of over de argumentatie om een auto te kopen?

Ik denk dat er dus vooral een chaotische discussie ontstaat waarbij iedereen vanuit een eigen perspectief gelijk heeft en elkaar vooral niet goed begrijpt... Zonde.

Toch fijn dat u naar mijn enquête hebt gekeken, misschien dat ik nog wat aan uw feedback heb. Als eerste wil ik graag vermelden dat ik de gegeven wil gaan vergelijken in SPSS. Hierdoor kan ik heel gemakkelijk onderscheid maken tussen de verschillende antwoorden en antwoorden met elkaar verbinden. Daarom vond ik het zeker belangrijk om tussendoor te vragen op welke manier ze momenteel hun auto rijden.

Daarnaast is het natuurlijk helemaal niet de bedoeling om bij de vraag naar de aanzet tot koop de aanname te schetsen dat u door reclame aangezet wordt tot koop. Ik ben meer benieuwd of dit wel eens gebeurt.

Zoals ik al zei, toch fijn dat u hem heeft ingevuld. Nu zijn de antwoorden toch erg divers aangezien gelukkig niet iedereen er zoals u instaat. Ik hoop met dit topic toch een discussie te starten over private lease en het kopen van een auto aangezien hier veel meningsverschillen over zijn. Het kan iedereen helpen bij hun keuze en wat zeker niet de bedoeling om er een wellis nietes verhaal van te maken. Ik wou simpelweg een discussie starten en uiteindelijk relevante resultaten uit de enquête met de groep delen. Jammer van uw reactie. Ik hoop dat de rest er anders over denkt.


Aldusso schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 14:50:
[...]Dat is ook prima. Maar als je gaat vergelijken kan het zien dat iemand ergens anders waarde aan hecht, en daar dan wel of niet ook iets voor wil betalen.

Dat blijft een persoonlijke keuze, ik heb globaal mijn waarden aangegeven. De Verso stond destijds vooral al heel snel bekend als degelijk, een lijn die uit de kleiner/lagere Corolla's al ingezet was, maar zeker niet als luxe maar ook niet te kaal. Dat sprak ons aan en eigenlijk nog steeds. Tis wat je er voor over hebt voor die extra's voor een auto die per jaar ook heel veel uren niet gebruikt wordt. Dat heeft zijn prijs.

Je eigen geluk bepaal je zelf!


Daan_ridder schreef op donderdag 26 oktober 2023 @ 15:24:
[...]

Toch fijn dat u naar mijn enquête hebt gekeken, misschien dat ik nog wat aan uw feedback heb. Als eerste wil ik graag vermelden dat ik de gegeven wil gaan vergelijken in SPSS. Hierdoor kan ik heel gemakkelijk onderscheid maken tussen de verschillende antwoorden en antwoorden met elkaar verbinden. Daarom vond ik het zeker belangrijk om tussendoor te vragen op welke manier ze momenteel hun auto rijden.

Daarnaast is het natuurlijk helemaal niet de bedoeling om bij de vraag naar de aanzet tot koop de aanname te schetsen dat u door reclame aangezet wordt tot koop. Ik ben meer benieuwd of dit wel eens gebeurt.

Zoals ik al zei, toch fijn dat u hem heeft ingevuld. Nu zijn de antwoorden toch erg divers aangezien gelukkig niet iedereen er zoals u instaat. Ik hoop met dit topic toch een discussie te starten over private lease en het kopen van een auto aangezien hier veel meningsverschillen over zijn. Het kan iedereen helpen bij hun keuze en wat zeker niet de bedoeling om er een wellis nietes verhaal van te maken. Ik wou simpelweg een discussie starten en uiteindelijk relevante resultaten uit de enquête met de groep delen. Jammer van uw reactie. Ik hoop dat de rest er anders over denkt.

Dat je (vanuit je opleiding?) spss moet gebruiken maakt natuurlijk niets uit.
De basis blijft ‘shit in-shit out’, ongeacht welke coole statistiekacties daarna gedaan worden ;) .

Tegelijkertijd gaat het meestal om de check of je onderzoek goed uitvoert en niet om de resultaten, dus als je maar een groot genoege n hebt ben je er (y) !


Ik zat aan het begin van de maand met hetzelfde vraagstuk. Ik wilde als 2e auto een 2ehands citroen c4 benzine kopen van 2 jaar oud voor ongeveer 19k. Toen op basis van een actie onderstaande berekening gemaakt:

Kosten bij koop 2e hands benzine:4750 per jaar. Verz+wegb 1000, onderhoud 250, benzinekosten 1500 bij 1:18 1,80 per l en 15k km en een afschrijving van 2000.

Private lease nieuwe electrische ec4
4670 per jaar.
4500 Lease prijs obv 15k km
200 granny lader en tankkaart
-/-720 rente opbrengst obv 4%
690 electra kosten obv 23 cent per kwh en 1kwh op 5km

Na 13 maanden kan ik de private lease opzeggen zonder voorwaarde. Dat ga ik ook doen want dan gaat deze 140 pm duurder worden en is het niet meer interessant. Ik verwacht dat ik de c4 benzine voor 17k kan kopen en dus eigenlijk met deze constructie vrijwel met gelijke kosten kan ervaren hoe electrisch rijden is.

Ik heb er wel een beetje naar toe gerekend om het voor mezelf te kunnen verantwoorden de 0,23 cent is beetje ambitieus maar wel haalbaar. Daarnaast lees ik soms bij inleveren van private lease dat je een boete krijgt voor elk krasje en deukje dat moet ik nog gaan ondervinden. Maar voor mij eas deze berekening doorslaggevend om dit 13 maanden te gaaan proberen. Als dit bevalt blijf ik zoeken naar buitenkansjes voor privat lease.
Financieel lopen we weinig tot geen risico want alles gedekt met spaargeld. Voor mij was de afweging de flexibiliteit en op een goedkope manier jaartje electrisch te rijden.


Ik heb jaren terug ergen een sheet vandaan gehaald die had alles netjes uitgerekend (nu niet helemaal meer correct met de bijtelling omdat je nu deel 16 en zo heb met EVs) maar goed genoeg.

En daar gooi ik mijn autos in waarbij ik zelf kijk of zakelijk lease of prive lease of kopen goedkoper is. Er zullen vast wat fouten instaan en niet alles correct zijn. Maar voor een nette berekeing is het prima.

En dan ze je eigenlijk dat zakelijk lease prima is voor de oude lease van 4% ev :) super goedkoop. Nieuwe lease kost het gewoon 200-300 euro netto. Maar als je alles bij elkaar gooit kwam ik 5 jaar terug achter dat mijn oude C1 en xsara wel erg duur waren met onderhoud en afschrijving en kosten. En toen konden we een model x lease prima doen. Hadden toen ook een leaf als tweede auto en dat was net even duurder amar toen reden we best kilometers 50000km. Later na corona is de tweede auto wat minder gebruikt. Dus toen ging het niet helemaal op meer.

Maar nu hebben we een oude lease overgenomen van een model 3 en dat is gewoon goedkoper dan onze mini van 20 jaar oud te rijden naar woon werk die geen afschrijving meer heeft maar alleen al op benzine kosten. Plus het is in de huidge tijd ook niet altijd makkelijk om zo maar even 20k neer te leggen waarbij je best een groot risico op je zelf neemt als er een groot issue met de auto is. Je zal maar pech hebben.

Ik had met onze lease bak dat hij totaal van achter in elkaar was gereden. Alles netjes gefixed alleen helaas was niet goed gedaan stel prutsers. Dus de hele achter back liep vol water (alleen zagen we dat niet) dus de computer en laadport en kabel allemaal corrosie. Dus de lease maatschappij had nog een leuke rekening van 10.000 om dat allemaal weer goed te maken. Maar deze schade was wel te herleiden naar de schade herstel bedrijf alleen dat had een rechtzaak moeten worden en al dat gedoe. Dit was wel een stuk makkelijker. Dus hierbij zijn we bespaard gebleven van behoorlijk wat problemen.

Dus lease is misschien iets duurder dan prive kopen en afschrijven maar je loopt wel financieel meer risco. Als het mis gaat dan kan je wel op de blaren zitten. Zelfs al heb je er een enkel belang bij zoals dat iemand graag zijn focus in mijn auto perkeerde op de snelweg


Ben toevallig aan het kijken naar een andere auto. En wil nu wat nieuwer (de huidige APK afgekeurde is van 2001)

Kijk nu naar een LPG Dacia Logan MCV (station-wagen achtige) op LPG, want betrouwbaar en goedkoop in gebruik. Aanschaf rond de 10K

Wegenbelasting is 62 euro per maand
verzekering (all risk met 3 jaar aanschafwaarderegeling) is 37 euro per maand
Houd ik nog minimaal 200 euro per jaar over voor afschrijving/reparaties... En dan heb ik geen stationwagen in private lease...

Verwacht minimaal 8 jaar vooruit te kunnen. 8x12x200= 19.200 euro voor afschrijving en reparaties.
Dus ik kan afschrijven naar 0, en dan nog heb ik meer dan 1100 euro per jaar over voor onderhoud en reparaties. Op een auto zonder aandrijfriem (want ketting) en welke bekend staat als zeer betrouwbaar zonder euvels bij de ANWB.

Zelfs de auto uit 2001 heb ik in die 8 jaar nog nooit een jaar gehad dat ik 1100 euro aan reparaties kwijt was.... Laat staan een 15 jaar jongere occasion ;-)

En LPG is gewoon goedkoop rijden als je meer dan 10K kilometers maakt. Zeker in een lichtere auto (want dan scheelt het weinig in wegenbelasting). Veel PL heb je die optie niet. en voor 70ct/l zit ik op 4,66ct/km aan brandstof. Kan ik daar electrisch voor rijden?

Vast interessant voor duurdere auto's dat PL. Maar ik hoef geen 2 jaar oude auto. Laat een ander die afschrijving maar betalen.


Misschien wel een belangrijke reden om niet voor een PL te kiezen is dat je een BKR registratie krijgt, dit werkt zeer negatief als je binnen een korte tijd b.v. een huis wilt kopen.

Let op:
Dit topic is in overleg de de mods gemaakt

Sources


Article information

Author: Sarah Hays

Last Updated: 1699228081

Views: 1263

Rating: 4.1 / 5 (114 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sarah Hays

Birthday: 1946-08-01

Address: USNV Hill, FPO AA 24846

Phone: +4580877395584646

Job: Librarian

Hobby: Rock Climbing, Orienteering, Cycling, Swimming, Horseback Riding, Aquarium Keeping, Hiking

Introduction: My name is Sarah Hays, I am a dear, Gifted, spirited, radiant, resolved, bold, Precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.